Als ondernemer ben jij altijd bezig met het binnenhalen van klanten, opdrachten of bestellingen. Het geld komt binnen, maar er gaat ook geld uit. Een nieuwe laptop, kantoorspullen, een zakenlunch. Bonnetjes bewaar je in een schoenendoos. Maar dan heb je nog de vaste lasten, boodschappen, kleding en leuke dingen die je privé betaald. Dan is er ook nog de belasting waar je rekening mee moet houden, want hoe zat dat ook alweer? En spaar je wel genoeg?

Ondanks dat het je elke maand lukt, zou je meer grip willen hebben op je persoonlijke en zakelijke financiën. Je droomt ervan om meer rust te ervaren en beter te weten wat je te wachten staat – maar er staat al zoveel online. Weet je niet waar je moet beginnen? Hier heb je een stappenplan om meer financiële rust te ervaren als ondernemer.

Stap 1: Hou je inkomsten en uitgaven bij

Pak een kop thee of koffie, iets lekkers en de afschriften van de afgelopen drie maanden. Tijd om in kaart te brengen hoe je geld binnen is gekomen en waar je geld naartoe is gegaan. Gebruik bijvoorbeeld dit template.

Ook heb je voor je privérekeningen een aantal gratis apps die automatisch je inkomsten en uitgaven categoriseren, waardoor je deze alleen nog maar hoeft na te kijken. Een kleine greep uit de selectie:

 • Grip: Huishoudboekje en Budget (Android, iOS). Grip vervalt binnenkort voor niet-ABN AMRO-rekeninghouders. 
 • Mijn Geldzaken Huishoudboekje (Android, iOS) – gratis basisversie
 • Dyme (Android, iOS)

Kies de methode die het beste bij jou past. Mocht je zelf aan de slag willen gaan, dan zijn de onderstaande categorieën een goed begin. Pas ze vooral aan naar jouw eigen situatie.

 • Inkomsten
  • Salaris
  • Vakantiegeld
  • Bonussen
  • Belastingteruggave
  • Toeslagen
 • Uitgaven
  • Huur/hypotheek
  • Gas Water Licht
  • Belastingen
  • Verzekeringen
  • Schulden & Creditcard
  • Sparen
  • Boodschappen
  • Abonnementen
  • Kleding
  • Vakantie
  • Hobby & Vrije tijd
  • Pensioen

Stap 2: Kan je besparen?

Nu je weet wat er ingaat en wat er uitkomt, is het tijd om te kijken of je kunt besparen. Je zou hiervoor het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud kunnen gebruiken, dan kun je gelijk jouw uitgavenpatroon vergelijken met de rest van Nederland.

Houd wel in gedachten dat elke situatie uniek is. Stel jezelf ook de volgende vragen bij uitgaven waar je op kan besparen: is het echt nodig? Word ik er gelukkig van? Wil ik hier echt op besparen, of kan ik beter op een andere categorie besparen?

Een voorbeeld. Jij hebt een duur sportschool abonnement. Daar zou je natuurlijk makkelijk op kunnen bezuinigen. Immers, sporten kan ook gratis door buiten te hardlopen of gratis workouts via Youtube te doen. Dat scheelt 60 euro per maand! Maar als jij vijf dagen in de week gaat, je je vaste groepje tijdens BodyPump of yoga ontzettend gaat missen en ook nog eens één keer per week lekker geniet van de sauna in de sportschool, dan is dat abonnement het je waarschijnlijk meer dan waard. Aan de andere kant kan dit voor een ander persoon een no-brainer zijn: het dure sportschool abonnement wordt niet gebruikt, dus bezuinigen die hap.

Zorg ervoor dat je keuzes in lijn zijn met wie je bent en waar je gelukkig van wordt. Kijk of je compromissen kan sluiten. 

Stap 3: Maak een plan en hou je eraan

Nu je hebt gezien waar je op kan besparen, blijft er hopelijk wat geld over. Dit is het geld waar je een plan mee gaat maken. Een makkelijke manier is het gebruik van spaarpotjes. Hoeveel spaarpotjes je hebt en waar het geld naartoe gaat, is helemaal afhankelijk van jezelf.

Het is raadzaam om te beginnen met het opbouwen van een buffer en het afbetalen van schulden. Je buffer zou in staat moeten zijn om onverwachte rekeningen en reparaties te betalen. Daarnaast is het ook handig als je buffer een aantal maanden levensonderhoud zou kunnen betalen. Hoeveel dat is, verschilt per persoon. De een is comfortabel met een half jaar aan maandelijkse uitgaven in de buffer, de ander voelt zich zekerder met genoeg geld voor minimaal een jaar. Bepaal je einddoel, hoe lang je erover wil doen en bepaal het maandbedrag dat je in je buffer stopt. 

Hetzelfde geldt voor je schulden – bekijk hoe hoog de rente is, hoeveel je afbetaalt en of je versneld af kunt betalen. Op die manier ben je weer een stuk dichterbij financiële rust.

Daarna komt het leuke gedeelte van sparen. Heb je een hobby waar je regelmatig uitgaven voor hebt? Een huisdier? Wil je investeren in aandelen, of spaar je voor een nieuw huis? Vergeet ook zeker niet te sparen voor je vakantie. Spaarpotjes aanmaken voor de leuke dingen van het leven is belangrijk. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld honderd euro van elke opdracht die je binnenhaalt in je vakantie-spaarpotje te stoppen. Ook kan je ervoor kiezen om een vaste maandelijkse overschrijving te doen. Het belangrijkste is dat je je aan het sparen houdt, maand na maand, jaar na jaar.

Stap 4: Pas op voor levensstijl inflatie

Wel eens gehoord van het begrip levensstijl inflatie? Simpel gezegd betekent dit: hoe meer geld je verdient, hoe meer geld je gaat uitgeven. Je ruilt je tweedehands auto in voor een nieuwe elektrische private-lease, je gaat groter wonen en luxere producten kopen. Hierdoor eindig je aan het eind van de maand met een lege bankrekening en leef je van salaris naar salaris, of van opdracht naar opdracht.

Hoewel het heus niet erg is om wel eens een grotere uitgave te gaan doen, omdat je meer geld hebt dan vroeger, of jezelf een aantal keer per maand lekker verwend met goed eten, is het raadzaam om wel op te letten. Ook hier geldt weer: word je er echt gelukkig van? Kan je een compromis sluiten? Als je houdt van uit eten gaan in dure restaurants, ben je dan net zo gelukkig als je dat één keer in de maand doet, in plaats van elke week? Of kan je een spaarpotje maken voor een grotere uitgave? 

Mocht je een bonus krijgen, of een inkomstenverhoging, probeer deze dan apart te zetten. Ga ermee beleggen, investeren, of stop het geld direct in je vakantie-spaarpot. Zo kun je het niet uitgeven aan ‘makkelijke dingen’ – even boodschappen bestellen bij Gorilla’s of Flink, ik heb nu toch een bonus – maar geef je het uit aan zaken waar je écht blij of rijker van wordt.

Stap 5 Verdiep je in geldzaken

Hopelijk heb je na de eerste stappen een overzicht van je inkomsten en uitgaven, heb je spaarpotjes aangemaakt en ben je je bewust van de gevaren van makkelijk geld uitgeven. Je hebt een plan en bent vastberaden om je hieraan te houden. Super, maar hoe nu verder?

Er valt altijd meer te leren over geld. Sterker nog, het is belangrijk om te weten wat de regels van het spel zijn. Hoe meer je weet over geld, hoe beter je beslissingen kunt maken en goed voor jezelf kunt blijven zorgen. Zo behoud je die financiële rust die je net hebt gecreëerd. 

Vrijblijvend sparren? Stuur me een berichtje via social media of mail naar soraya@workvacationvibes.com

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en tips over een vrij een succesvol leven.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Be the first one

Weten hoe ik vrij en succesvolle weken beleef? En wanneer ik de goodies uitdeel? Schrijf je dan in voor de News updates. 2x per maand mail.

Meer lezen? Dit vind je waarschijnlijk ook interessant: