In december 2019 ben ik begonnen met ondernemen, maart 2020 had ik een zakelijke bankpas en een boekhouder. Na een tijdje wilde ik een boekhouder/accountant die meer de wereld van Instagramondernemers begreep en het contact voelde minder goed met de huidige boekhouder. Zowel de oude als de nieuwe zeiden dat ik de inkomstenbelastingaangifte van 2020 door de oude boekhouder kon laten doen. Daar had ik voor betaald, hij had de gegevens en bij de nieuwe boekhouder zou ik dit inclusief kosten anders opnieuw moeten doen.

Deadline gered?

De oude boekhouder verzaakt enorm in het afhandelen van de aangifte voor de deadline was 1 juli 2022. Die redde hij net. Opluchting, dacht ik. Toen toch voor de zekerheid bij de Belastingdienst de ingevulde aangifte opgevraagd, want ik had geen kopie van de boekhouder gekregen.

Een paar weken later ontving ik de uitdraai waarin een deel miste. De Belastingdienst had al een aanslag á €25.000,- gestuurd. Deze meteen betaald uit mijn spaarpotje IB 2020. Ik zet altijd 40% van omzet direct in dat potje. Dan heb je een beetje marge en geef je geen geld uit dat niet van jou is.

Vervolgens zelf een nieuwe aangifte ingediend, waarbij de aanslag werd aangepast naar €27.000,- inclusief €1.106,- aan belastingrente…. Dus naast het stressen en 1.000 keer contacten van de oude boekhouder nog dit op mijn bordje…

En mijn bedrijf was 4 maanden dicht. Dus 0 betaalde facturen op de korte termijn.

Als je van je stoel bent gevallen, dan is het nu weer tijd om op te staan.

Hoe heb ik het betaald?

Ik had een marge van €500,- in het IB 2020 potje en heb €606,- uit het potje van IB 2022 gepakt. Want dat laatste kan ik nog terugverdienen voor de deadline. 

Hoe regel je €600?

Met de winst van de eerstvolgende grote factuur vul ik het IB 2022 potje aan. Het werk wordt in september gedaan en dan de factuur 30 oktober 2022 uitbetaald. 

Een relaxte en haalbare oplossing. 

Ik had er niet zo relaxt bij gezeten als ik niet een goede money management had die op lange termijn is gericht. Deze bestaat uit: 

  1. Inzicht in en grip op je geld. 
  2. Bepaal je ‘salaris’. 
  3. Zorg dat je verdienmodellen standaard minimaal je salaris opleveren per maand. 
  4. Maak spaardoelen aan en een verdeelsleutel voor het sparen. 
  5. Maak het visueel en geniet van het overzicht wat je hebt en de dingen die je er mee kunt doen. 

Dit kun jij nu ook doen met freebie ‘Meer inzicht in je geld’  

Of scroll naar de bespaartips. 

Geen spaarpotjes en lange termijn plan

Had ik geen spaarpotjes en echt plan, dan had ik dit gedaan:

  1. Alle abonnementen langslopen en de onnodige opzeggen. 
  2. Boodschappen o.b.v. alleen aanbiedingen kopen. 
  3. Geen koffie/cocktail buiten de deur. 
  4. Alle statiegelddingen inleveren (klapkratten van AH thuisbezorgen much?)
  5. Boodschappenbudget hanteren en alleen met contant geld betalen. 

Je kunt ook dingen zoals elke ochtend het bedrag op je betaalrekening naar beneden afronden en die €1,42 op een aparte spaarrekening zetten. Maar deze soort tips geef ik niet graag, want dit is teveel stress in verhouding met wat het oplevert. Kijk, als er nood aan de man is, dan neem noodmaatregelen. Maar ik pleit voor een relaxt money management waarbij het leuk blijft.  

Wat zou jij hebben gedaan? 

 

Soraya die belastingenveloppen en bonnetjes in de lucht gooit van blijdschap.

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en tips over een vrij een succesvol leven.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Be the first one

Weten hoe ik vrij en succesvolle weken beleef? En wanneer ik de goodies uitdeel? Schrijf je dan in voor de News updates. 2x per maand mail.

Meer lezen? Dit vind je waarschijnlijk ook interessant: