Altijd en overal bereikbaar

 

Ben jij altijd en overal bereikbaar? Even ontkoppelen tijdens de vakantie of na werk is tegenwoordig niet altijd even makkelijk. Het feit dat we altijd en overal bereikbaar zijn, speelt daar zeker een rol in. Enkele tips om écht van je vakantie of vrije tijd te kunnen genieten zijn:

 

 1. zet notificaties uit of zet je telefoon op ‘trilstand’ of ‘focus mode’
 2. leg jezelf een maximumtijd op dat je met je telefoon bezig bent
 3. leg je telefoon in een andere ruimte of laat deze thuis/ in de hotelkamer als je bv. naar het strand gaat
 4. verwijder apps die je het meest afleiden
 5. plan werkmomenten in en werk niet buiten deze momenten

Weten hoe mijn klanten en ik dit aanpakken? Meld je dan aan voor de cursus Grip op je inboxen 
Voor slechts €7,- laat jij je niet meer afleiden gek maken door notificaties. 

 

Altijd en Overal Bereikbaar zonder Afleiding: Regel je notificaties

Het lijkt het alsof we altijd en overal bereikbaar moeten zijn. Of we nu op vakantie zijn of na het werk, de constante stroom van meldingen en berichten kan ons het gevoel geven dat we nooit echt loskomen van onze digitale apparaten. Gelukkig zijn er enkele strategieën om van je vrije tijd te genieten zonder constant afgeleid te worden. Hier zijn enkele waardevolle tips:

 

1. Zet Notificaties Uit of Gebruik de ‘Trilstand’ of ‘Focus Mode’

Een van de meest effectieve manieren om afleiding te verminderen, is het uitschakelen van meldingen op je smartphone. Je kunt ook overwegen om je telefoon in de ’trilstand’ te zetten of gebruik te maken van ‘focus mode’ als deze functie beschikbaar is op je apparaat. Hierdoor kun je je concentreren op wat echt belangrijk is zonder voortdurende onderbrekingen.

 

2. Stel een Maximumtijd in voor Telefoongebruik

Een andere handige gewoonte is het instellen van een maximumtijdslimiet voor telefoongebruik. Dit helpt je om bewust met je tijd om te gaan en voorkomt overmatig gebruik van je telefoon. Probeer jezelf te beperken tot een redelijke dagelijkse limiet en houd je hieraan om meer ruimte te creëren voor offline activiteiten.

 

3. Laat je Telefoon Achter in een Andere Ruimte

Wanneer je echt van je vrije tijd wilt genieten, overweeg dan om je telefoon in een andere kamer te leggen of zelfs achter te laten wanneer je naar het strand gaat of een andere plek bezoekt. Dit minimaliseert de verleiding om voortdurend te checken of er nieuwe berichten zijn.

 

4. Verwijder Afleidende Apps

Sommige apps kunnen bijzonder verslavend zijn en je afleiden van waar je op dat moment mee bezig bent. Overweeg om apps die je het meest afleiden te verwijderen of in ieder geval tijdelijk uit te schakelen. Dit zal je helpen om je aandacht te richten op wat er echt toe doet.

5. Plan Specifieke Werkmomenten

Als je tijdens je vakantie of vrije tijd nog steeds enige mate van werkgerelateerde communicatie moet onderhouden, plan dan specifieke werkmomenten in. Werk alleen tijdens deze toegewezen tijdsblokken en probeer de rest van je vrije tijd ongestoord te laten.

 

Ben je benieuwd hoe onze klanten en wijzelf deze strategieën toepassen? Dan nodigen we je uit om deel te nemen aan onze cursus “Grip op je inboxen.” Deze cursus zal je helpen om de controle te herwinnen over je digitale communicatie en afleiding te minimaliseren. Voor slechts €7,- kun je jezelf bevrijden van constante notificaties en genieten van meer rust en focus.

 

Klik hier om je aan te melden voor de cursus Grip op je inboxen


Met deze eenvoudige maar effectieve tips kun je altijd en overal bereikbaar zijn zonder voortdurend afgeleid te worden. En het helpt ook om UIT-staan. Het is tijd om de balans tussen je digitale leven en je echte leven te herstellen en te genieten van de momenten die er echt toe doen.
Dagelijks worden we blootgesteld aan een overvloed aan informatie, nieuws, sociale media-updates en andere vormen van content. Hallo overweldiging, stress en verminderde productiviteit. Klinkt niet vrij. Dus wat kun je eraan doen? Ironisch genoeg heb je deze blog. 

 

10 stappen

 

 1. Stel prioriteiten

Identificeer wat voor jou echt belangrijk is. Richt je op content die relevant is voor je persoonlijke en professionele doelen en interesses en minimaliseer het gebruik van niet-relevante bronnen.

 

 1. Beperk je blootstelling

Zet meldingen uit voor onbelangrijke apps en sociale media. Stel specifieke tijden in om je e-mail te bekijken en sociale media te gebruiken. Door minder vaak blootgesteld te worden aan nieuwe content, kun je de stress verminderen.

 

 1. Lijsten en filters

Maak lijsten of gebruik filters op sociale media en nieuws-apps om alleen content te zien die je echt interesseert. Hierdoor kun je je focussen op de meest relevante informatie en de rest elimineren. Marie Kondo je connecties. Connect/volg alleen de mensen wiens info je niet wilt missen. 

 

 1. Beperk je tijd op sociale media

Sociale media is een enorme bron van info overload, ook al merk je het niet zo snel. Stel een limiet in voor de tijd die je dagelijks aan sociale media besteedt en zorg voor afwisseling met offline activiteiten- hallo hobbies.

 

 1. Doe digitale detoxes

Neem af en toe een pauze van alle digitale apparaten. Ga een wandeling maken, lees een boek of neem de tijd voor andere ontspannende activiteiten zonder blootstelling aan online content.

 

 1. Minimaliseer abonnementen en nieuwsbrieven

Schrappen die handel. Beoordeel welke nieuwsbrieven en abonnementen je echt waardevol vindt en annuleer de rest. Op die manier ontvang je minder onnodige content in je inbox.

 

 1. Slim info verwerken
  Leer technieken zoals skimming (snel scannen van content om relevante informatie te vinden) en batching (het clusteren van tijd om meerdere informatiebronnen tegelijk te verwerken).

 

 1. Betrouwbare bronnen

Kies voor betrouwbare en kwalitatieve bronnen voor je content. Op die manier kun je erop vertrouwen dat je waardevolle informatie ontvangt zonder overweldigd te worden door onzinnige of dubieuze content.

 

 1. Gezonde relatie met tech
  Stel grenzen en wees bewust van je digitale gewoonten. Wanneer pak je jouw telefoon erbij? Omdat je werk uitstelt, honger hebt, moe bent, etc.? Kijk naar de onderliggende reden en pak die aan. 

 

 1. Zorg voor voldoende ontspanning en slaap

Voldoende rust en ontspanning zijn essentieel om stress te verminderen en je geest helder te houden. Zorg voor een gezonde balans tussen online en offline activiteiten. En je voelt je een stuk vrijer en relaxter. Ook ben je beter te genieten voor je omgeving. 

 

Het verminderen van infomation overload stress vereist bewustwording en actie. Actie in de taxi dus. Door deze stappen te volgen, kun je beter omgaan met de overvloed aan informatie en een gezondere digitale levensstijl ontwikkelen. En daar de vruchten van plukken haha. 

 

Meer lezen? Dit vind je waarschijnlijk ook interessant: