Hoe verminder je een informatie overload? 10 tips voor een gezonde digitale balans

 

Dagelijks worden we blootgesteld aan een overvloed aan informatie, nieuws, sociale media-updates en andere vormen van content. Hallo overweldiging, stress en verminderde productiviteit. Klinkt niet vrij. Dus wat kun je eraan doen? Ironisch genoeg heb je deze blog. 

 

10 stappen

 

 1. Stel prioriteiten

Identificeer wat voor jou echt belangrijk is. Richt je op content die relevant is voor je persoonlijke en professionele doelen en interesses en minimaliseer het gebruik van niet-relevante bronnen.

 

 1. Beperk je blootstelling

Zet meldingen uit voor onbelangrijke apps en sociale media. Stel specifieke tijden in om je e-mail te bekijken en sociale media te gebruiken. Door minder vaak blootgesteld te worden aan nieuwe content, kun je de stress verminderen.

 

 1. Lijsten en filters

Maak lijsten of gebruik filters op sociale media en nieuws-apps om alleen content te zien die je echt interesseert. Hierdoor kun je je focussen op de meest relevante informatie en de rest elimineren. Marie Kondo je connecties. Connect/volg alleen de mensen wiens info je niet wilt missen. 

 

 1. Beperk je tijd op sociale media

Sociale media is een enorme bron van info overload, ook al merk je het niet zo snel. Stel een limiet in voor de tijd die je dagelijks aan sociale media besteedt en zorg voor afwisseling met offline activiteiten- hallo hobbies.

 

 1. Doe digitale detoxes

Neem af en toe een pauze van alle digitale apparaten. Ga een wandeling maken, lees een boek of neem de tijd voor andere ontspannende activiteiten zonder blootstelling aan online content.

 

 1. Minimaliseer abonnementen en nieuwsbrieven

Schrappen die handel. Beoordeel welke nieuwsbrieven en abonnementen je echt waardevol vindt en annuleer de rest. Op die manier ontvang je minder onnodige content in je inbox.

 

 1. Slim info verwerken
  Leer technieken zoals skimming (snel scannen van content om relevante informatie te vinden) en batching (het clusteren van tijd om meerdere informatiebronnen tegelijk te verwerken).

 

 1. Betrouwbare bronnen

Kies voor betrouwbare en kwalitatieve bronnen voor je content. Op die manier kun je erop vertrouwen dat je waardevolle informatie ontvangt zonder overweldigd te worden door onzinnige of dubieuze content.

 

 1. Gezonde relatie met tech
  Stel grenzen en wees bewust van je digitale gewoonten. Wanneer pak je jouw telefoon erbij? Omdat je werk uitstelt, honger hebt, moe bent, etc.? Kijk naar de onderliggende reden en pak die aan. 

 

 1. Zorg voor voldoende ontspanning en slaap

Voldoende rust en ontspanning zijn essentieel om stress te verminderen en je geest helder te houden. Zorg voor een gezonde balans tussen online en offline activiteiten. En je voelt je een stuk vrijer en relaxter. Ook ben je beter te genieten voor je omgeving. 

 

Het verminderen van infomation overload stress vereist bewustwording en actie. Actie in de taxi dus. Door deze stappen te volgen, kun je beter omgaan met de overvloed aan informatie en een gezondere digitale levensstijl ontwikkelen. En daar de vruchten van plukken haha. 

 

Meer lezen? Dit vind je waarschijnlijk ook interessant: