De laatste maanden zit het je niet lekker. Je bent al een aantal jaren bezig met ondernemen, hebt het ‘lekker druk’ – oké, soms iets te druk – en vergeet af en toe je vrienden te bellen, omdat je nog bezig bent met het aanpassen van je e-mail funnel voor je nieuwste product. Je werkt hard en geniet ervan. Maar je vrienden en familie lijken de laatste tijd alleen maar kritiek te hebben. 

Waarom heb je al zo lang niet gebeld? Zou je niet eens een vakantie nemen? Je hebt de laatste tijd wel ontzettende wallen onder je ogen. Werk je niet te hard? Kun je dit voor altijd volhouden? Probeer nou toch eens je bonnetjes op één plek te bewaren. Wanneer kom je weer eens een keer zonder laptop en telefoon bij mij op de bank zitten om een film te kijken en een glas wijn te drinken?

Dat is niet leuk. Jij voelt verantwoordelijkheid en hebt plezier in je baan, maar je vrienden en familie missen je en snappen niet waarom jij ‘s avonds liever nog even je laptop erbij pakt, in plaats van dat je een fles wijn leegdrinkt. Jij snapt het niet, want… je doet toch wat je leuk vindt? En je werkt hard. Dat mag toch? In dit artikel lees je vijf tips om met je familie en vrienden om te gaan als je je niet gesteund voelt. 

Tip 1: Is er een reden voor de kritiek?

Soms, als we leuke dingen aan het doen zijn of veel verantwoordelijkheid voelen, verliezen we de balans in ons leven. Als je merkt dat je vrienden en familie steeds vaker negatief doen over jouw onderneming en werk, kijk dan als eerste eerlijk naar jezelf: zit er een kern van waarheid in? Heb je nog balans tussen werk en ontspanning? Of zou je liever vaker op vakantie gaan, vaker je vrienden en familie zien, of minder vaak op je telefoon willen zitten? Dit is de eerste stap.

Tip 2: Reageer vanuit compassie

Nee, het is niet leuk als je beste vriendin voor de zoveelste keer haar wenkbrauwen optrekt als jij het hebt over je onderneming. Want, ‘je staat altijd aan’. Probeer te onthouden dat het uit een goed hart komt: je vrienden en familie willen dat het goed met je gaat. Ga er niet teveel op in en laat het los: haar opmerkingen komen voort vanuit bezorgdheid en liefde.

Zeg voorbeeld: “Fijn dat je bezorgd bent, doet me goed dat je zo om me geeft”. En ga vanuit daar het gesprek aan over wat jullie van elkaar nodig hebben in deze vriendschap. 

Tip 3: Vertel niet teveel over je plannen

Stel je voor dat je nieuwe business plannen hebt, om je diensten en/of producten uit te breiden, dan kan het goed zijn dat je vrienden en familie daar een mening over hebben. Als je je niet wil laten ontmoedigen, is het soms fijn om niet teveel over je plannen en processen te delen, tot ze vorm hebben – of je al begonnen bent. Op die manier kun je je eigen plan volgen, zonder je per ongeluk tóch te veel aan te trekken van wat je vader ervan vindt. Overigens is het wel raadzaam om af en toe advies of feedback te vragen, maar vraag dat liever aan een business mentor. Dat brengt ons gelijk bij de volgende tip.

Tip 4: Verzamel mensen om je heen met dezelfde mindset

Als je bezig bent met het opzetten van een onderneming, is het handig en leuk om gelijkgestemden om je heen te hebben. Deze mensen zijn met hetzelfde bezig, lopen tegen dezelfde problemen aan en hebben dezelfde passie. Zoek een challenge op Instagram van een business coach, of meld je aan bij een mastermind groep. Zo kan je sparren over je bedrijfsplannen en kun je tegelijkertijd anderen helpen. Eventueel kan een business coach helpen als je vastzit, of als je bijvoorbeeld tot de conclusie bent gekomen dat je dingen anders wil gaan doen.

Tip 5: Laat vrienden en familie weten hoe ze wel kunnen helpen

Mochten je familie en vrienden doorgaan met hun goedbedoelde advies, reageer dan alsof je een veeleisende klant helpt en blijf professioneel. Je kunt ze ook laten weten hoe ze wel kunnen helpen. Heb je een vriendin die graag spelfouten verbeterd? Vraag haar om je social media posts te controleren op spelfouten. Wil je vader voor de zoveelste keer beginnen over de financiële administratie? Vraag hem om een middag op je kinderen, hamster of hond te passen, zodat jij zelf rust hebt om aan je financiën te werken.

Conclusie

Jouw vrienden en familie geven ontzettend veel om je en dat gaat soms gepaard met ongewilde, maar goedbedoelde adviezen. Onthoud dat ze van je houden en probeer voor zover kan de regie in handen te houden. Zet ‘m op!

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en tips over een vrij een succesvol leven.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Be the first one

Weten hoe ik vrij en succesvolle weken beleef? En wanneer ik de goodies uitdeel? Schrijf je dan in voor de News updates. 2x per maand mail.

Meer lezen? Dit vind je waarschijnlijk ook interessant: